Boscarelli

Na een gerichte zoektocht naar een mooi Vino Nobile-huis ben ik terecht gekomen bij Boscarelli. Een fantastisch huis passend bij mijn filosofie, kleinschalig familiebedrijf waar de passie van af druipt. Hoge waardering ook in de Gambero Rosso en de Slowfood gidsen.

De geschiedenis van het landgoed en zijn kenmerken:
Het verhaal begon in 1962 met de droom van oprichter Egidio Corradi om een ​​nobele wijn te produceren die de aroma's en smaken van zijn geboorteland verheerlijkt en tegelijkertijd de elegantie geeft waar hij van hield.

Geboren in een oude Poliziana-familie in de regio Montepulciano op het platteland van Siena, studeerde hij later af met een graad in economie en bedrijfskunde. Het grootste deel van zijn leven werkte hij als internationale makelaar in Genua en Milaan.

Maar zijn oneindige passie voor wijn en diepgaande kennis van zijn thuisregio brachten hem ertoe twee semi-verlaten kleine boerderijen te kopen in Cervognano van Montepulciano, een prachtige hoek van het oude Etruskische Toscane. De oude bodems waren lange tijd op de traditionele manier bewerkt met verschillende eenjarige gewassen en kleine wijngaarden.

Egidio's droom en visie werden omarmd en versterkt door zijn dochter Paola en haar man Ippolito De Ferrari. Gedreven door hun sterke vastberadenheid en toewijding, begonnen ze Poderi Boscarelli in de jaren '60. De ontwikkeling die volgde, bracht nieuw leven in het eeuwenoude landgoed toen Paola en Ippolito hun eerste gespecialiseerde wijngaarden plantten met een dichtheid van 3.500 planten per hectare. Ze bouwden ook de eerste wijnmakerij door oude stallen te renoveren en aan te passen.

De oorspronkelijke geest van het landgoed is nu overgegaan op de derde generatie van de familie. Elke dag brengen Luca en Nicolò De Ferrari, zonen van Paola en Ippolito, diezelfde passie naar de wijnproductie terwijl ze eraan werken om elke fles te doordrenken met de aroma's en smaken waar opa Egidio van hield en naar op zoek was. Luca en Nicolò selecteren en herplanten wijngaarden die de geuren en het scala aan kenmerken blijven uitdrukken van het ongelooflijke land dat hen voedt.

Zo'n intense aandacht voor teeltpraktijken en geleidelijke herbeplanting, begonnen in de late jaren '80, resulteerde in een totaal van 22 hectare wijngaarden met een gemiddelde dichtheid van 6.000 tot 7.000 planten per hectare. Elke plant produceert ongeveer 1 kg druiven.