Piemonte - Barolo: Cascina Ballarin

BallarinCascina Ballarin, Piemonte
Een beetje kenner van Italiaanse wijn kent Piemonte. Typerend voor Piemonte zijn de verkavelde wijngaarden en de glooiende heuvels, bezaaid met middeleeuwse forten en kastelen. In dit adembenemende gebied vind je het wijnhuis Cascina Ballarin.

Het wijnhuis Cascina Ballarin
In Cascina Ballarin zie je Italië, proef je Italië en ervaar je Italië. Het wijnhuis is gelegen in La Morra (onderdeel van het Barolo-gebied). Het huis is omgeven door een lappendeken van wijngaarden. Bij het huis staat een kwispelende hond je op te wachten, rennen kippen in het rond en word je verwelkomd door de warme Italiaanse familie en de geur van druiven.

Cascina Ballarin is in 1928 begonnen als boerderij. De overgrootvader verbouwde fruit, groente, wijn, noten en had dieren. De boerderij is van generatie op generatie overgegaan. 25 jaar geleden heeft de familie Viberti een grote en moedige stap gezet door zich te concentreren op wijn. De boerderij werd een authentiek wijnhuis.

Het wijnhuis wordt vandaag de dag gerund door de familie Viberti. Grootouders, vaders, moeders, broers, zussen en dochters. Iedereen heeft z’n eigen taak, afhankelijk van het seizoen, van druifbouw tot bottelen.

Het gezicht van Cascina Ballarin
Giorgio, de wijnboer, is mijn ‘wijnmaat’, mijn vriend en het gezicht van Cascina Ballarin. Een vriendelijke en blijmoedige man, een harde werker en enorm puur. Onze eerste ontmoeting is onvergetelijk. Ik reed door Italië met een mooie huurbus. Giorgio zag de huurbus en was er zo van onder de indruk dat hij pontificaal achter het stuur ging zitten. Hij wilde immers altijd al zo’n bus hebben.

Dat was onze eerste smaakvolle ontmoeting. De volgende waren met proeverijen, want het was vrij snel duidelijk dat we iets gemeen hadden: onze passie voor wijn.

Het wijngebied Piemonte
Piemonte bestaat uit allemaal kleine wijngebieden. Piemonte betekent letterlijk vertaald ‘aan de voet van de berg’. Een toepasselijke naam voor deze regio. Piemonte kenmerkt zich door heuvels waarop een robuust fort, kasteel of toren prijkt. Daaromheen liggen idyllische dorpjes, omringd door wijngaarden. De verkaveling van de wijnvelden is enorm kenmerkend voor dit gedeelte van Italië. De wijnboeren verbouwen wijn op kleine lappen grond. In de herfst levert deze lappendeken een prachtig kleurenpalet op.

Niet onbelangrijk is dat Piemonte de baken van de Slow Food beweging is en een waar paradijs van een overheerlijke keuken. De witte truffel en Nutella komen hier vandaan. Als je goed wilt eten, dan moet je naar dit deel van Italië.

Cascina Ballarin is gelegen in La Morra te Piemonte. La Morra is samen met Monforte d’Alba en Barolo het wijngebied van de Barolo. In dit gebied strekken hectares wijngebieden zich uit. Deze gebieden staan bekend om de topwijnen Barolo en Barbaresco. Barolo, La Morra en Monforte d’Alba behoren dan ook tot één van de mooiste wijngebieden van Italië.

Barolo, de wijn van de koning en de koning van de wijnen
Het beroemde dorpje Barolo is een rijk wijngebied waar de koningswijn vandaan komt: de Barolo. De Barolo is de mooiste wijn die er is en mijn vriend Giorgio maakt met de weerbarstige druif Nebbiolo prachtige Barolo.

De Nebbiolo-druif is de belangrijkste kwaliteitsdruif in Italië. Een druif die goed gedijt in het Piemontese klimaat. De druif is kwetsbaar en moeilijk te cultiveren. Misschien dat ‘ie daarom naar teer, viooltjes en rozen ruikt.

Het wijnhuis Cascina Ballarin maakt deze complexe, aardse wijn. De wijn ligt jaren te rijpen op houten vaten en op fles, waarmee de tannine zachter wordt en de wijn ronder. Na 4 jaar brengt Cascina Ballarin de Barolo op de markt.

Alle 5 resultaten