Toscana - Chianti: Podere Dell’Anselmo

Podere dell’Anselmo
Chianti is een groot wijnbouwgebied in Toscane, ten zuiden van Florence. Als je hier bent, heb je een eindeloos ver uitzicht over het groene landschap. Onverharde wegen, kleurrijke huizen, hectares wijngaarden en de glooiende heuvels, dit is typisch Chianti. Natuurlijk mogen de vele wijnhuizen met bijliggende wijngaarden niet vergeten worden. Podere dell’Anselmo is hier eentje van.

Het wijnhuis Podere dell’Anselmo
Een gebied vol wijngaarden, droge groene vlaktes, en een fenomenaal uitzicht. Het familiebedrijf Podere dell’Anselmo heeft een prachtige ligging. Dit authentieke wijnhuis is gevestigd in Montespertoli, een deelgebied van Chianti. Als je vanuit Pisa aan zee naar het binnenland trekt, zit je binnen een uur al in Montespertoli.

De uitgestrekte velden met het groen van de ranken en de robijnrode kleur van de druiven zijn adembenemend. De geuren evenzo. Bij het wijnhuis Podere Dell’Anselmo word je verwelkomd door de natuurlijke geuren van hout, druiven en olijven. Je krijgt er geen genoeg van.

Het wijnhuis is een eeuwenoud familiebedrijf. Vanaf begin 19e eeuw wordt door dit wijnhuis olijfolie en wijn gemaakt. De oude tanks van cement (nu ongebruikt) laten zien dat hier al honderden jaren ambachtelijk werk wordt verricht. Naast de productie van olijfolie en wijn heeft het wijnhuis ook een Bed & Breakfast en een paardenstal.

Fabrizio Forconi, de meester aan het werk
Fabrizio Forconi is het brein van het wijnhuis. Hij is de huidige generatie van het wijnhuis. Met de mix van generaties aan kennis en out-of-the-box denken is Fabrizio een ware artiest. Niet zo één met verfkwasten of met een muziekinstrument, maar met wijn.

Fabrizio Forconi is naast z’n traditionele werkwijze enorm innovatief, en dat resultaat proef je in z’n wijn. Deze creatieveling heb ik leren kennen op de Wijnbeurs. Ik was zo onder de indruk van de kwaliteit van zijn wijn, dat ik niets anders wilde dan een deel van z’n assortiment opnemen.

Het gebied Chianti
Chianti is een prachtige streek in Toscane. Het gebied is reliëfrijk. De Chiantistreek behoort tot één van de meest heuvelachtige gebieden in Italië. Tussen deze glooiende heuvels vind je middeleeuwse dorpen, wijngaarden en boomgaarden.

Een wijnstreek die zo’n 160 kilometer lang is, biedt dan ook verschillende wijnen. Niet voor niks staat Chianti met name bekend om haar wijn. Echter is Chianti niet enkel een paradijs van wijn, de streek beschikt ook over een interessante historie, prachtig cultureel erfgoed en uitgestrekte landschappen.

Chianti is het wijnbouwgebied waar de echte Chianti vandaan komt. De kwaliteit van de Chianti is er de afgelopen jaren beter op geworden. Het is verworden tot een statuswijn, vergelijkbaar met de Brunello di Montalcino. De wijnen die voldoen aan zware kwaliteitseisen kunnen een DOCG-classificatie krijgen.

De wijn
Chianti is een droge rode wijn gemaakt van de welbekende Sangiovese-druif. De smaak van de wijn is complex. De smaak doet je denken aan een combinatie van een kersentuin en een pruimengaard. De rode fruitsmaak is zeer kenmerkend aan de Chianti. Hetzij met een vleugje tabak.

Een Chianti moet uit minimaal 80% Sangiovese-druif bestaan. De gedreven wijnmakers maken Chianti met alleen maar de Sangiovese-druif. Het resultaat is heerlijke Chianti, rijk van smaak.

Enige resultaat